Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Φυσικό αέριο Κύπρος

100 δισ. δολάρια η αξία του κοιτάσματος

Σε 100 δισ. δολ. υπολογίζεται η αξία του κοιτάσματος φυσικού αερίου, που εντοπίστηκε στο οικόπεδο «Αφροδίτη» της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η αποτίμηση αφορά έναν όγκος κοιτάσματος που εκτιμάται μεταξύ 5 και 8 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών.

Σύμφωνα με το sigmalive, o ακριβής όγκος του κυπριακού κοιτάσματος θα αποκαλυφθεί από νέα γεώτρηση, που αναμένεται να διεξαχθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2012, με ανοιχτό το ενδεχόμενο οι πρώτες εκτιμήσεις για το μέγεθος του κοιτάσματος να αναθεωρηθούν προς τα πάνω ( από 8 τρισ.κ.π ως 9 ή 10).

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε πως η ανεύρεση φυσικού αερίου δημιουργεί μεγάλες προοπτικές, τις οποίες με σοβαρότητα, σύνεση και συλλογικότητα θα αξιοποιήσει η κυβέρνηση για την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος. ενώ η Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Πραξούλα Αντωνιάδου υποστήριξε πως η εν λόγω ποσότητα καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες της Κύπρου για τους επόμενους δύο αιώνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του sigmalive, η Noble Energy ανακοίνωσε στο Χιούστον ότι το συγκεκριμένο πεδίο υδρογονανθράκων εκτιμάται ότι εκτείνεται σε περιοχή που καλύπτει 103,6 τετραγωνικά χιλιόμετρα, σημειώνοντας ότι με βάση την ακολουθούμενη διαδικασία θα χρειαστεί να πραγματοποιηθεί ακόμα μια γεώτρηση τελικής αξιολόγησης πριν την αξιοποίηση του κοιτάσματος.

Τα ποιοτικά δείγματα δείχνουν αρίστης ποιότητας μεθάνιο, καθαρό από άλλα αέρια, στοιχείο που σημαίνει ότι χρειάζεται λιγότερη επεξεργασία.

Η συστηματική εκμετάλλευση του κοιτάσματος αναμένεται να κορυφωθεί το 2018.

Πηγή:econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου