Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

“Ζωγραφίζοντας” ηλιακά πάνελ!

Η επόμενη στρώση μπογιάς στο εξωτερικό των σπιτιών μας, ενδέχεται να έχει τη δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τον ήλιο. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Notre Dame, οραματίσθηκαν την «ηλιακή μπογιά»!

Η ηλιακή μπογιά δημιουργήθηκε με τη χρήση ημιαγώγιμων νανοσωματιδίων και έχει βαφτιστεί με το όνομα «Sun-Believable» από τους παραγωγούς-εφευρέτες της στο NDnano, το Κέντρο Νάνο-Επιστημών και Τεχνολογίας του Notre Dame. Αυτή η νέα και συναρπαστική προοπτική, είναι μια «πάστα» μπογιάς που αποτελείται από κβαντικές «τελείες» διοξειδίου του τιτανίου, με επικάλυψη είτε θειούχου κάδμιου ή σεληνιούχου κάδμιου, δυαλυμένα σε μείγμα νερού-αλκοόλης.

Η «πάστα», όταν επαλήφεται επάνω σε ένα διαφανές, αγώγιμο υλικό και εκτίθεται στο φως, παράγει ηλεκτρική ενέργεια. Μπορεί βέβαια να ακούγεται πολύ γοητευτικό, ο Prashant Kamat, όμως, ο οποίος ηγείται της έρευνας, λέει ότι η ενεργειακή απόδοση του «χρώματος» πρέπει να βελτιωθεί. Παρόλα αυτά, λέει ότι το «χρώμα» μπορεί να παραχθεί μαζικά, σε πολύ φθηνές τιμές. «Η καλύτερη ενεργειακή απόδοση, κατά τη μετατροπή, που έχουμε φτάσει μέχρι στιγμής, είναι 1%, η οποία είναι πολύ μικρότερη από τις συνήθεις 10-15% αποδόσεις των εμπορικών, ηλιακών κυψελλών πυριτίου», εξηγεί. Ωστόσο, πιστεύει ότι εφόσον η αποδοτικότητα βελτιωθεί, τότε η «πάστα» μπορεί να συμβάλει στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του μέλλοντος.

Η ομάδα που έχει δημιουργήσει το «Sun-Believable», σχεδιάζει αυτή τη στιγμή τη βελτιώση της σταθερότητας του νέου υλικού. Η έρευνα χρηματοδοτείται από το Γραφείου Ενέργειας Βασικών Επιστημών, του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.


Πηγή: 4green.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου