Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Φωτοβολταϊκά και φήμες

Κυκλοφορούν διάφορες φήµες σχετικά µε τα φωτοβολταϊκά, είτε σε σχέση µε την απόδοσή τους είτε σε σχέση µε το περιβάλλον. Το αποδεδειγµένο γεγονός είναι ότι αποτελούν ένα από τα καλύτερα µέσα παραγωγής καθαρής ενέργειας.

Πρώτη φήµη: τα φωτοβολταϊκά απαιτούν περισσότερη ενέργεια για να παραχθούν από την ενέργεια που τελικά θα παράγουν. Κατά πρώτον, η συγκεκριμένη φήμη δεν έχει αποδειχτεί πουθενά και κατά δεύτερον, ένα φωτοβολταϊκό έχει διάρκεια ζωής 30 χρόνια, δηλαδή θα συνεχίσει να παράγει ενέργεια για όλο αυτό το διάστημα. Ίσως παλιότερα, χωρίς τις νέες τεχνολογίες, η ενεργειακή απόσβεση να απαιτούσε αρκετά χρόνια, σήμερα όμως κυμαίνεται από 1 έως 3 έτη το πολύ.

ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΗΜΗ: η αύξηση της θερμοκρασίας σε περιοχές κοντά σε φωτοβολταϊκά πάρκα. Ναι, το ίδιο το πλαίσιο θερμαίνεται, αλλά η θερμοκρασία του αέρα δεν επηρεάζεται, παρά μόνο σε απόσταση 1-2 εκατοστά από την επιφάνεια του πλαισίου. Επίσης, μελέτες της ΔΕΗ Ανανεώσιμες έδειξαν ότι δεν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο σε σταθμούς που σχεδιάζονται.

ΤΡΙΤΗ ΦΗΜΗ: τα φωτοβολταϊκά προκαλούν αλλαγές στο ποσοστό ανάκλασης της ηλιακής ακτινοβολίας, συμβάλλοντας στην αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη. Μια φωτοβολταϊκή εγκατάσταση ενός μεγαβάτ αυξάνει τη θερμοκρασία όσο ένας αυτοκινητόδρομος 300 μέτρων. Κάθε μεγαβάτ φωτοβολταϊκών, όμως, αποτρέπει την έκλυση 1.300 τόνων διοξειδίου του άνθρακα ετησίως, μειώνοντας αντίστοιχα τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

ΤΕΤΑΡΤΗ ΦΗΜΗ: τα στοιχεία των πλαισίων είναι τοξικά. Το πυρίτιο, που αποτελεί το βασικό υλικό κατασκευής των πάνελ, δεν είναι καθόλου τοξικό. Βρίσκεται σε αρκετές μορφές γύρω μας και χρησιμοποιείται ευρέως. Τα ελάχιστα ποσοστά βλαβερών στοιχείων, όπως είναι ο μόλυβδος, δεν απελευθερώνονται ποτέ σε όλη τη διάρκεια ζωής του φωτοβολταϊκού και το πλαίσιο όταν περάσει αυτή τη διάρκεια θα ανακυκλωθεί. Επίσης, γίνονται εντατικές δοκιμές αντοχής των πλαισίων σε πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες, ώστε να μην υπάρχει περίπτωση διαρροής.

ΠΕΜΠΤΗ ΦΗΜΗ: νέες τεχνολογίες φωτοβολταϊκών περιέχουν καρκινογόνες ουσίες. Η συγκεκριμένη φήμη αναφέρεται στα φωτοβολταϊκά λεπτής μεμβράνης τελλουριούχου καδμίου. Πολλές οργανώσεις και πανεπιστήμια κατέληξαν, μετά από μελέτες, ότι δεν υπάρχει κίνδυνος από τα φωτοβολταϊκά τέτοιου τύπου. Με τα πλαίσια υπό κανονικές συνθήκες, αλλά ακόμα και αν σπάσουν, το κάδμιο που περιέχουν δεν πρόκειται να διαφύγει. Κάδμιο μπορεί να εκλυθεί μόνο σε περίπτωση πυρκαγιάς, αλλά και πάλι η ποσότητα είναι ελάχιστη.

ΈΚΤΗ ΦΗΜΗ: τα φωτοβολταϊκά μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στα αεροπλάνα, λόγω της αντανάκλασης. Καταρχήν, έχουν ήδη εγκατασταθεί φωτοβολταϊκά πάρκα κοντά σε αεροδρόμια, χωρίς προβλήματα. Έρευνες, συγκεκριμένα για το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» στην Αθήνα, έδειξαν ότι τα φωτοβολταϊκά δεν ενοχλούν περισσότερο από την αντανάκλαση που προκαλείται από τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα. Πάντα, τις νέες τεχνολογίες τις δεχόμαστε με κάποια επιφύλαξη, ωστόσο, πλέον είναι απαραίτητο να στραφούμε προς καθαρότερες μορφές ενέργειας, με τα φωτοβολταϊκά να αποτελούν σήμερα την καλύτερη λύση. Νέες τεχνολογίες αναπτύσσονται καθημερινά στο συγκεκριμένο τομέα, δίνοντας λύσεις σε προβλήματα και μειώνοντας το κόστος.

ΈΒΔΟΜΗ ΦΗΜΗ: τα φωτοβολταϊκά σε χωράφια και οικόπεδα σκιάζουν τη βλάστηση, με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται φυτά που απορροφούν λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα. Ακόμα και να ίσχυε κάτι τέτοιο, αν υπολογίσουμε τη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα, αν παράγεται ενέργεια από ηλιακή ακτινοβολία και όχι από ορυκτά καύσιμα, η μείωση της απορρόφησης από τα φυτά δεν είναι καν συγκρίσιμη.



πηγή:4green.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου